Projektets leverancer
ARC-teknologi har et stort potentiale for at gøre det hurtigere og nemmere at opdage fejl og mangler i byggeprojekter. I BART-projektet arbejder vi på at udfolde dette potentiale og hjælpe byggebranchen som helhed til at øge kvaliteten af byggeprojekter.
BART-projektet arbejder i to spor
Vi arbejder i to sideløbende spor for at sikre at arbejdet med ARC er både konkret og visionært og giver mening for branchen både på kort og lang sigt:
I BR18-sporet arbejder vi med at omsætte krav fra det gældende bygningsreglement (BR18) til regler. Det resulterer i en række konkrete regler, som alle byggeriets parter kan benytte til at granske deres bygningsmodel. Vi formulerer reglerne, så de kan bruges i programmet Solibri, som er et udbredt værktøj til visning og kvalitetssikring af bygningsmodeller.
I metode-sporet arbejder vi på at udvide branchens kendskab til mulighederne i ARC-teknologi. Vi forsøger fx at besvare spørgsmål som:
- Hvordan kan man som bygherre omsætte sine egne projektspecifikke krav til maskinlæsbare regler for byggeriet?
- Hvordan kan man formulere reglerne på en generisk måde, så de er uafhængig af klassifikationssystem og software?
- Kan vi gøre det nemt at oversætte mellem forskellige klassifikationssystemer og berige bygningsmodellen med implicit viden, så prægranskningsprocessen bliver lettere?
Release nr. 2: De foreløbige resultater
Vi offentliggør resultaterne af BART-projektet som tre releases i henholdsvis juni 2021, november 2021 og juni 2022. Nedenfor kan du finde projektleverancerne for hvert spor.
BR18 sporet
I BR18-sporet har vi udviklet en række regelsæt, der kan hjælpe dig med at afgøre om et byggeprojekts fagmodeller er i strid med det gældende Bygningsreglements bestemmelser.
Regelsættene hjælper dig med at identificere en række opmærksomhedspunkter i modellen. Vi foreslår, at du gennemgår opmærksomhedspunkterne enkeltvist og tager stilling til, om der er afvigelser mellem fagmodeller og kravene i Bygningsreglementet (BR18). Når du har udpeget de kritiske punkter, kan du opsætte disse i en standardrapport i Solibri. På denne måde kan du dokumentere granskningsprocessen og sikre at der rettes op på fejl og mangler i projektet. Læs mere om hvordan du bruger regelsættet i ”BART – Guide til anvendelse af støtteværktøjet til BR18”.
Regelsættet tager udgangspunkt i følgende kapitler fra BR18:
- Kapitel 2 – Adgangsforhold
- Kapitel 4 – Afløb
- Kapitel 5 – Brand
- Kapitel 9 – Bygningers indretning
- Kapitel 14 – Fugt og vådrum
- Kapitel 21 – Vand
- Kapitel 22 – Ventilation
Du kan se en detaljeret oversigt over de omsatte krav i ”bilag 4 – Oversigt over omsatte krav i BR18”
Støtteværktøjet tager udgangspunkt i almindelige branchestandarder, såsom DIKON/BIM7AA, CCS-rumanvendelse, IFC, hvor det er muligt – f.eks. navngivning af objektegenskaber. Krav til modeller og egenskaber er beskrevet i ”bilag 1 – krav til objektegenskaber og objekttyper”.
Metode-sporet
Release 1
I metodesporet har vi læst og opsummeret hvad den nyeste, internationale forskning siger om Automatic Rule Checking (ARC) teknologi. Vores litteraturstudie, der bygger på 49 videnskabelige publikationer, beskriver hvad ARC-teknologien er samt hvilket potentiale og udfordringer teknologien har. Litteraturstudiet viser, at selvom ARC teknologien har et kæmpe potentiale (ca. 40 mia kr alene i Danmark), er den svær at implementere i praksis.
ARC-teknologien har brug for et skub i den rigtige retning, og den nyeste forskning peger på, at semantiske webteknologier kan give ARC teknologien det nødvendige skub. Med udgangspunkt i forskningen og erfaringer fra international praksis, beskriver vi, hvordan en kobling af ARC og semantiske webteknologier kan se ud i praksis.
Læs et executive summary af litteraturstudiet her.
Release 2
Leverancen i andet release på metodesporet er en praktisk afprøvning af udvalgte teknologier fra litteraturstudiet på en konkret case. Denne case var udvalgt ud fra følgende kriterier:
- Udfører et tjek som ikke var muligt at gennemføre med den teknologi der er til rådighed i BR18-sporet
- Tjekket er afhængigt af information som ikke typisk er indeholdt i en BIM-model
- Model ufuldkommen og kræver opkvalifikation for korrekt identifikation af objekter
- Metoden er letoverførlig til andre cases
Den konkrete case der blev udvalgt var tjek af brand- og røgspjæld. Denne øvelse foregår typisk ved at sammenligne brandplaner og ventilationsplaner for at kunne bestemme hvor der er kanalgennemføringer i brandadskillelser. Brandsektioneringen fremgår typisk ikke af modellen, og derfor er det ikke muligt at gennemføre tjekket med nuværende teknologi.
Den udviklede proof of concept applikation, som kan ses i nedenstående video er bygget på baggrund af modeldata som har gennemgået følgende præprocessering:
1. Udtræk af relevant semantisk information fra modeller i RDF (BOT, Products, Properties, OMG/FOG)
2. Identifikation af VVS-komponenter som brand- og røgspjæld ved automatisk udledelse af CCS-klasser
- CCS-klasser blev afledt af en kombination af IFC-typen (ex. IfcDamperType) og dens type-specifikation (ex. [FIRESMOKEDAMPER] https://standards.buildingsmart.org/IFC/RELEASE/IFC2x3/TC1/HTML/ifchvacdomain/lexical/ifcdampertypeenum.htm
3. Opkvalificering af kvaliteten af IFC Space Boundaries fra arkitektmodel (bestemmelse af modstående vægoverflade)
4. Identifikation af clashes mellem space boundaries og kanaler/spjæld
5. Tilknytning af rum til brandsektioner via mapping på rumnavn og navn på brandsektion (beskrevet i regneark)
Ud fra den sammensatte semantiske model var det herefter muligt at udføre de tjek som demonstreres i modellen.
Se videoen, hvor vi demonstrerer hvordan vi kan opkvalificere end model.